Hvordan skal du forberede dig?

Forberedelse afhænger af hvilken type undersøgelse, du skal have udført. Ved indkaldelse får du information om forberedelse til netop den CT-scanning, som du skal have foretaget. Indkaldelse og patientinformation sendes i E-boks, og vi anbefaler, at du læser brevet grundigt

Forberedelser ved CT-undersøgelser

Mange CT-undersøgelser kræver ingen forberedelse. Hvis du skal have kontrast skal du have taget en blodprøve, som måler din nyrers funktion.

Har du normal nyrefunktion og er ikke akut syg, må blodprøven være op til 3 måneder gammel.

Har du nedsat nyrefunktion eller er akut syg, må blodprøven ikke være mere end 1 uge gammel.

Henvisende læge skal sørge for at rekvirere blodprøven, så den foreligger på undersøgelsesdagen.

  • Du må ikke have spist i 4 timer før undersøgelsen.
  • Du må drikke frit, bare ikke mælkeprodukter.
  • Ved nogle CT-undersøgelser vil du blive bedt om at drikke 1 liter vand i timen op til undersøgelsen. Dette vil fremgå af dit indkaldelsesbrev.
  • Du må tage din vanlige medicin
  • Vi anbefaler, at du får rigeligt med væske i døgnet før CT-undersøgelsen.

Har du sukkersyge ?

Er du i behandling med ét af følgende præparater, som indeholder metformin –  Glucophage, Avandamet, Metformin eller Orabet, skal du kontakte CT-klinikken inden undersøgelsen.

Tidligst 7 dage før CT-undersøgelsen skal du have taget en blodprøve (eGfr). Blodprøven vil vise, om det er nødvendigt at holde pause med tabletbehandlingen i dagene op til undersøgelsen.

Er du gravid

Hvis du er gravid, eller hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet på CT-klinikken. Et foster er særligt følsomt over for røntgenstråler, og man skal nøje overveje vigtigheden af undersøgelsen i forhold til strålerisiko.

Læs mere her

Ctklinikken